Önkénteskedés egy elefánt paradicsomban - Chiang Mai kincsei & nyaralás Phi Phi szigetén

1. nap (2024. január 7.): BANGKOK – CHIANG MAI – ÉJSZAKAI PIAC

Európai indulásunk másnapján reggel érkezünk meg Bangkok nemzetközi repülőterére. Belépési procedúra, majd újra gépre szállunk is egy 1,5 órás repüléssel megérkezünk Thaiföld északi hegyvidékébe, az „Észak rózsájának” is nevezett Chiang Mai városába.

Chiang Mai az egyik legideálisabb hely Thaiföldön, hogy megismerkedjünk a thai kultúrával és az ősi tradíciókkal, hiszen itt a mai napig őrzik az 1250 és 1860 között fennállt Lanna Királyság hagyományait és adják tovább generációról generációra. Chiang Mai városban több mint 300 mesébe illő wat, azaz buddhista templom található. Azt szokták mondani, aki nem látta Chiang Mai templomait, az nem is látta Chiang Mai-t ????

A thai emberek mélyen hívők, egész világnézetük alapja a Buddhizmus. Az ország lakóinak 90%-a követi Buddha tanításait. Thaiföldön a modern világ vívmányai nem szorították ki  a hagyományok tiszteletét és az ősi szokások gyakorlását. Az itt élők rendszeresen járnak templomba, hogy Buddha segítségét kérjék mindennapi gondjakban, maguk mögött hagyják a problémákat, a negatív gondolatokat és megtisztulva, reménnyel telve térjenek haza. Mi is érezni fogjuk, mennyire békések és különlegesek ezek a szent helyek.

Elfoglaljuk szobáinkat, kicsit megpihenünk, majd kedvünk és energiánk szerint alakítjuk napunk hátralévő részét. Mivel ez a nap vasárnapra esik, este ellátogatunk az éjszakai piacra.

(szállás: butik hotel, Chiang Mai, ellátás: nincs)

 

2. nap (2024. január 8.): CHIANG MAI – ELEFÁNT TÁBOR 

Reggeli után privát transzferrel utazunk a várostól kb 1,5 órás autóútra található elefánttáborba, ahol egy egy hetes, életreszóló kaland vár minket!

A banánpálmák között kanyargó hegyi szerpentiről lekanyarodva egy csodaszép folyóvölgyben találjuk magunkat. Körülöttünk buján zöldellő trópusi növények, dzsungellel borított hegycsúcsok, csicsergő madarak és a lustán hömpölygő folyó. Ebben a varázslatos környezetben fogunk részt venni egy nemzetközileg elismert programban, a kiemelten veszélyeztetett fajok között számon tartott ázsiai elefántok védelme érdekében.

 A parkot egy kis thai hölgy hozta létre, aki egy valódi elefánt suttogó Egytől egyig ismeri a parkban élő ormányosokat,  különleges kapcsolatot ápol velük,mitha ő is a csorda tagja lenne. Ez a fantasztikus hölgy nemrégiben elnyerte a Francia Köztársaság legmagasabb nemzeti kitüntetését, a Times magazin Ázsia Hősének nevezte és beválasztották a világ legbefolyásosabb női állatvédői közé is.

Jelenleg több mint 100 elefántnak nyújt otthont az általa vezetett állatparadicsom, mely minden tekintetben példamutató kezdeményezés. A park munkahelyet biztosít a környéken élő családoknak, támogatást nyújt a helyi iskoláknak, dolgozóik országszerte felvilágosító munkát végeznek az erőszakmentes elefánttartásról, állatorvosaik határokon átnyúló, ingyenes ellátást biztosítanak a sérült ormányosoknak. A parkban felszolgált ételek húsmentesek, kizárólag helyi termelőktől származnak, a kávé fairtrade, a shopban környékbeli kézművesek termékeit árusítják,az esténként megrendezésre kerülő zenés és táncos bemutatók segítik megőrizni a hegyi törzsek identitását és egyedülálló kultúráját.

Elfoglaljuk szállásunkat, majd kis pihenőt követően megnézünk egy dokumentumfilmet az elefántok helyzetéről és a program céljáról.  

(szállás: lodge, 6 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

  
3.-7. napok (2024. január 9-13.): ELEFÁNT TÁBOR – ÖNKÉNTES MUNKA – THAI MASSZÁZS – KUTYÁK&MACSKÁK

Következő napjainkat szelíd elefántok társaságában fogjuk tölteni. A park dolgozói egytől-egyik elkötelezett állatvédők, akikkel izgalmas és megtisztelő lesz a közös munka. Az ide érkező önkéntesek, bár a világ különböző tájairól valók, más-más nyelvet beszélnek, de valamennyien lelkes, segíteni vágyó emberek,akikkel szenzációs kaland lesz egy csapatban dolgozni!

 Az itt menedékre találó idős, vak és árva elefántok közül sokan szörnyű körülmények között,favágásokon vagy a turizmusban dolgoztak évtizedeken keresztül Szinte valamennyiüket kínozták és bántalmazták. A program célja, hogy ezeknek az okos, szeretetreméltó állatoknak a lehető legjobb életkörülményeket biztosítsák, begyógyítsák testi és lelki sebeiket. Persze nem csak nyugdíjazott ormányosokkal fogunk találkozni! Vannak itt született, mókás bébi elefántok is, akiknek a játékát képtelenség mosolygás  nélkül figyelni! 

Már a reggeli kávénk mellett abban gyönyörködhetünk, hogyan hemperegnek a homokban vagy  fröcskölik egymást önfeledten a folyóparton!

A parkban nem csak elefántok vannak, minden bajbajutott állat otthonra talál itt.

Kutyák, cicák, vizibivalyok, lovak és kacsák is élnek itt, akiket árvízből, autóbalesetből, mészárszékről vagy kínai étterem konyhájából menekítettek ki. Valamennyien szabadon jönnek-mennek ezen a paradicsomi tájon! A kiselefántok fogócskáznak a kutyákkal, a cicák békésen szundikálnak a bivalyok árnyékában. Megtapasztalhatjuk a valódi világbékét

A hét minden percét az elefántok közelében fogjuk tölteni! Kitakarítjuk a medencéjüket, lepakoljuk a teherautókon érkező gyümölcskupacokat, az elefántkonyhában rizspépet készítünk az idős állatoknak, amit a ráncos, fogatlan ormányosok a kezünkből fognak elmajszolni!

Összegereblyézzük az elefántkakát, ami szerencsére egyáltalán nem büdös, tüzifát gyűjtünk a fázós, öreg állatoknak és megetetjük az örökké éhes ormányosokat.

Ha kedvünk tartja kutyát sétáltatunk vagy hízelkedő cicákat simogatunk, finomakat eszünk és rengeteget nevetünk!

Esténként fájós tagjainkat thai masszázzsal kényesztetjük, vacsora után pedig a környékbeli törzsek előadásait csodálhatjuk.

Megyünk iskolalátogatásra és raftingolni is fogunk, egy vadregényes tájon átzubogó, hűs vízű folyón.

A nap végén pedig a moszkitóháló alatt fekve csendes fújtatásra térünk nyugovóra, ugyanis az elefántok békésen trombitálnak álmukban

Annyi csodás élményben lesz részünk,hogy haza se akarunk majd menni!

Felemelő érzés lesz, hogy a munkánkkal hozzájárulhatunk ennek a nagyszerű parknak a működéséhez és az itt élő állatok jólétéhez.

(szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

 

8. nap (2024. január 14.): HMONG HEGYI TÖRZSI FALU – DOI SUTHEP TEMPLOM – SZERZETESEK KÁNTÁLÁSA

Délelőttünket szabadon tölthetjük. Ebéd után egy fél napos programra indulunk, hogy mélyebb bepillantást nyerhessünk a thai emberek számára oly fontos jelentőségű vallási rituálékba. Privát kisbusszal utazunk, majd kis járgányokba szállunk át és folytatjuk utunkat a Khun Chang Kian Hmong hegyi törzsi falucskába. Sétálunk egyet a faluban, majd egy kávé vagy tea társaságában élvezzük a Doi Suthep – Pui hegységek panorámáját.

Meglátogatjuk a Doi Suthep templomot is, melynek építéséhez egy különleges legenda kapcsolódik. Az ősi mítosz szerint egy Szukothai Királyságbeli szerzetesnek volt egy álma. A látomásban Pang Cha-ba kellett látogatnia, hogy keressen egy ereklyét. A szerzetes talált is egy darab csontot, melyről többen azt állították hogy Gautama Buddha vállcsontja és mágikus erő rejlett benne: izott, el tudott tűnni, helyet tudott változtatni és újra teremtődni. A szerzetes elvitte a csontot Szukothai Királyság uralkodójának, de mivel nem mutatta varázserejét, a király kételkedett annak eredetiségében, nem fogadta el és szerzetes így megtartotta. Azonban az ereklye híre eljutott egy másik királyság, Lan Ha uralkodójához is, aki azonnal magához hívatta a szerzetest, akinek érkezését követően az ereklye két darabra tört. A kisebb darabot a Wat Suan Dok-ban helyezték el, a másik darabot a király egy fehér elefánt hátára helyezte és az állatot útjára engedték a dzsungelben. A hiedelmek úgy tartják, hogy az elefánt egészen a Doi Suthep csúcsára mászott fel, ahol utolsó erejével még háromszor trombitált, majd holtan esett össze. Ezt ómenként értelmezték és a király azonnal egy templom építését rendelte el.

Este 6 órai kezdettel egy nagyon különleges élményben lesz részünk: egy Buddhista vallási rituálé veszi kezdetét a Doi Suthep templomban, melynek keretében sáfrányszínű lepelbe burkolózott szerzetesek kántálva imádkoznak. A monoton hangú mormolás és a templom atmoszférája együttesen olyan varázslatos hangulatot eredményez, amitől garantáltan elvarázsolódunk.

Este érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: butik hotel, Chiang Mai, ellátás: reggeli)

 

9. nap (2024. január 15.): CHIANG MAI ÓVÁROSA – ŐSI TEMPLOMOK – RIKSA KALAND

Délelőtt egy fél napos délutáni városnézésre indulunk az Óvárosba. Első állomásunk egy történelmileg is nagy jelentőségű templom, a Wat Ket Karam. Az 1428-ban, a Mangrai-dinasztia királyának épített templom főként kínaiak által lakott, nyüzsgő kereskedelmi területen található. Az udvaron egy csodálatos, közösségi alapon működő, 1999-ben alapított múzeum található, amely – lakossági adományozással idekerült – műtárgyakat, történelmi feljegyzéseket és Chiang Mai réges régi fényképeinek gyűjteményét tartalmazza.

A Wat Ket Karam fontos zarándokhely a thai emberek és a buddhista hitet gyakorlók számára. A thai állatöv tizenkét állatával a thai élet fontos része, annyira, hogy még a születési anyakönyvi kivonatokban is  szerepel az emberek születési állata. Az ősi helyi hiedelmek úgy tartják, hogy miután az ember eltávozik földi életéből, a lelke az állatövi jegyét szimbolizáló chedi-jében marad. Hiszik hogy élete során mindenkinek el kell zarándokolnia a csillagjegye templomába, ahol felajánlásokat tesz, majd többször körbejárja a templom chedijét. Thaiföldön minden állatövi jegynek megvan a maga hivatalos temploma. Valamennyi Észak-Thaiföldön, közülük öt pedig Chiang Maiban található. A Wat Ket Karam az egyik ilyen templom, és a kutyát képviseli az állatövben.

A templom körül élő  különböző nemzetiségű emberek (kínai kereskedők, misszionáriusok és őslakos népek) alkotta közösség történelmi jelentőségű. Sokszínű kultúrájuk a máig hűen őrzött tradicionális építészeti stílust tükrözi vissza.

Átsétálunk egy gyalogos hídon és barangolunk egyett a nyüzsgő Warorot piacon, mely telis tele van frissen készült, ízletes ételeket árusító standokkal, és mindenféle portékát kínáló árusokkal.

Tradicionális riksákba szállunk és felfedezzük az Óvárost. Ellátogatunk a Wat Suan Dork templom vakító fehér és arany sztupáihoz, ahol a királyi család hamvait helyezték örök nyugalomra, majd a város egyik legfontosabb, 1345-ben alapított templom együtteséhez, a Wat Phra Singh-hez, az „oroszlán úr kolostorá”-hoz. Megtekintjük a Wat Chedi Luang-ot, mely a város egyik leghíresebb, mai is működő temploma. Eredeti, 90 méteres magasságával több mint 500 évig Thaiföld legmagasabb épülete volt.

Megcsodáljuk a különböző stílusú épületeket, az illatos virágokkal körbevett aranyozott Buddha szobrokat, láthatunk buzgón imádkozó narancsruhás szerzeteseket és magunkba szívjuk a füstölők illatát.

Délutánunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: butik hotel, Chiang Mai, ellátás: reggeli és ebéd)

 

10. nap (2024. január 16.): CHIANG MAI – PHUKET – PHI PHI

Hajnali indulás, mert az első járattal utazunk a tengerpartra. Közel 2 órás repüléssel megérkezünk Phuket repülőterére. Itt már várnak bennünket, a kikötőbe utazunk (kb 1 óra) és komppal utazunk Phi Phi Don szigetére. Szállásunk közvetlenül a tengerparton lesz, seaview szobákban. A nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük. 

(szállás: butik resort, 3 éj, ellátás: reggeli)

 

11. nap (2024. január 17.): PHI PHI SZIGETEK – SZABADSÁG 

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

  
12. nap (2024. január 18.): PHI PHI SZIGETEK HAJÓKIRÁNDULÁS, SZNORKELING

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

FAKULTATÍV PROGRAM keretében csónak kirándulás keretében felfedezhetjük Phi Phi Leh és Phi Phi Don szigetek csodás öbleit és partjait. Snorkelingezhetünk a kristálytiszta türkiz vízben, láthatunk teknősöket, cápákat, színes halrajokat. Kora délután érkezünk vissza a szállásunkra és a nap hátralévő részét szabadon tölthetjük. 

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

13. nap (2024. január 19.): PHI PHI – PHUKET – HAZAUTAZÁS 

 

RÉSZVÉTELI DÍJ (az árak tájékoztató jelelegűek, 2023. évben aktuális árakkal számolva, a 2024 évi árakat még nem tudjuk, frissíteni fogjuk, amint megtudjuk)

12fő esetén 1.500 USD/fő

10fő esetén 1.590 USD/fő

 

AZ UTAZÁS ÁRA TARTALMAZZA

  • a reptéri transzfereket a helyszínen csoporttal való érkezés esetén

  • Chiang Mai: 1+2 éjszaka szállást egy 3*-os butik hotelben, a régi városrészben, 2-3 ágyas szobákban

  • Elefánttábor: 6 éjszaka szállást egy elefánttáborban, vendégházban, 2-3 ágyas elhelyezéssel

  • Phi Phi sziget: 3 éjszaka szállást egy színvonalas, 3*-os resortban, közvetlenül a tengerparton, tengerre néző 2-3 ágyas szobákban

  • Az alábbi ellátást:

    • Chiang Mai: a reggeliket és egy ebédet

    • Az elefánt táborban a teljes ellátást (reggeli, ebéd és vacsora)

      • Megjegyzés: vegetáriánus étkezés

    • Phi Phi sziget: a reggeliket

  • a részletes leírásban szereplő összes programot, belépőkkel: 

    • Chiang Mai fél napos városnézés

    • Hmong falu látogatás, Doi Inthanon templom látogatás fél napos program

    • a 6 napos elefánt tábor programot

  • egy alkalom thai masszázst Chiang Mai-ban, 1 óra időtartammal

  • a közlekedést bérelt kisbusszal, tuk-tukkal

  • a retúr kompjegyet Phuket-Phi Phi-Phuket útvonalon

  • Phi Phi szigeten a kilépési illetéket

  • a helyi idegenvezetők munkadíját

  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást

 

AZ UTAZÁS ÁRA NEM TARTALMAZZA

  • a nemzetközi repülőjegy és illeték árát

  • a programban nem szereplő étkezéseket

  • a fakultatív programokat

  • a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást

  • az útlemondási biztosítást

 

REPÜLŐJEGYEK, ILLETÉKEK

  • a Budapest – Bangok és Phuket – Budapest nemzetközi repülőjegy ára 175.000 Ft/fő a Turkish Airlines légitársasággal, illeték ára 2023. március 9. napján: 170.000 Ft/fő

  • tervezett menetrend:

2024. január 6. Budapest 09:30 – Istanbul 13:30 TK 1036

2024. január 6. Istanbul 18:35 – Bangkok 2024. január 7. 07:50 TK 58

2024. január 19. Phuket 22:45 – Istanbul 2024. január 20. 05:45 TK 173

2024. január 20. Istanbul 08:35 – Budapest 08:40 TK 1035

  • a repülőjegy ára minimum 10fő megléte esetén érvényes és garantált

  • a repülőjegy ára garantált, az illeték mértéke a fizetés időpontjában változhat

  • a 2 db belföldi repülőjegy illetékkel és 20kg/fő feladott poggyásszal 

    • Bangkok – Chiang Mai kb 80 USD/fő

    • Chiang Mai – Phuket kb 50 USD/fő

    • a repülőjegy ára a megvásárlás idejétől függ

  • a repülőjegyeket partnerirodánk, az AirPartner Utazás és Repülőjegy Iroda Kft foglalja utasaink részére, a vételárat részükre fizetitek meg, vagy egyénileg is megvásárolhatjátok, ami számotokra ideálisabb

 

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

VÍZUM

  • Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Thaiföldre

  • az útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie

 

COVID-19 VONATKOZÓ BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

2022. október 1. napjától minden korlátozást felfüggesztettek, szabadon lehet belépni az országba. Se teszt, se vakcina igazolás, se regisztráció nem kell!!!

 

BALESET- ÉS POGGYÁSZBIZTOSÍTÁS

  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással  

FIZETÉSI FELTÉTELEK

Dinamikus csomag: Az Utazás ára a Részvételi díj -ból + a Helyszínen fizetendő költség (Local Payment) -ből tevődik össze.

RÉSZVÉTELI DÍJ RÉSZLETEZÉSE a 12fős árat alapul véve 

Előleg: jelentkezéskor fizetendő, a részvételi díj kb 30 %-a (400 USD)

Hátralék: az utazás megkezdése előtt 35 nappal fizetendő, a Részvételi díj 60%-a (900 USD)

HELYSZÍNEN FIZETENDŐ KÖLTSÉG (LOCAL PAYMENT)

Érkezéskor a túravezetőnek fizetendő, készpénzben a fennálló összeg (200 USD)

AZ UTAZÁS ÁRA ÖSSZESEN: 1.500 USD/fő

 

ÚTLEMONDÁSI FELTÉTELEK

RÉSZVÉTELI DÍJ VONATKOZÁSÁBAN

Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás esetén a lemondás térítésmentes.

A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • az indulás előtt 61. nap vagy azon túl ingyenes

  • a 60-31. napok közt a teljes díj 50%-a

  • a 30-26. napok közt a teljes díj 75%-a,

  • 25-16. napig a teljes díj 90%-a,

  • 15 napon belül illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a teljes díj 100%-a.

REPÜLŐJEGYEK VONATKOZÁSÁBAN

  • A repülőjegyre vonatkozóan a légitársaság mindenkor érvényes lemondási feltételei a mérvadóak, irodánktól teljesen függetlenül.

FONTOS

Egészségügyi okok miatt történő meghiúsulás esetén az útlemondási biztosítás fedezi a meg nem térülő költségeket a biztosítási csomagban részletezett feltételekkel.

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK

SZERVEZÉS

  • az utazás megszervezése helyi partner iroda közreműködésével zajlik

  • az utazás ideje alatt jól képzett, angolul beszélő helyi idegenvezetők és egy magyar csoportkísérő állnak a rendelkezésedre

 

INDULÁS ÉS ÉRKEZÉS

  • Minden utazásunk programja az adott országban kezdődik és ér véget, melybe nem tartozik bele a nemzetközi repülés menetideje. 

 

LÉTSZÁM

  • Minimum 10 fő, maximum 12 fő

  • Kevesebb létszámmal is indítjuk az utazást, felár ellenében. 

  • Igény esetén privát utazásként is kérhető, választott időpontban, programok testreszabásával

OLTÁSOK, GYÓGYSZEREK

  • kötelező oltás: nincs

  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz

  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó

 

VALUTA, KÖLTŐPÉNZ

  • legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) kivitele, amit bankokban válthatunk majd be a helyi fizetőeszközre

  • ajánlott költőpénz: 20-30 USD/nap valamint a fakultatív programok ára és az ajándékvásárlásra költött pénz

 

KÖTELEZŐ ÉS JAVASOLT OLTÁSOK, AJÁNLOTT GYÓGYSZEREK

  • Thaiföldre utazáshoz nincs kötelező (nemzetközi oltási igazolvánnyal igazoltan) oltás

  • Az alábbi oltásokat javasoljuk: hepatitis A, Hepatitis B, tetanus, sárgaláz

  • Csomagodban alapvető gyógyszerek szerepeljenek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó

  • Ne feled a szúnyogriasztó sprayt és naptejet!

 

LOCAL PAYMENT

  • Utazásaink részvételi díja tartalmaz egy kisebb mértékű, készpénzben fizetendő, ún. Local Payment összeget, melyet nem előre kell kifizetned, hanem a célországba érkezéskor adsz oda a túravezetőnek.

  • Utazásaink alatt vannak olyan tételek (pl. belépőjegyek, hely törzsek, közösségek látogatása) amelyeket csak készpénzben tudunk megvásárolni, így ezeket a Local Payment összegéből fedezzük.  

  • Fontosnak tartjuk, hogy programjainkkal támogassuk a helyi közösségeket, azaz szem előtt tartjuk, hogy bizonyos programjank árát valóban ők kapják meg.  

 

HOGYAN TUDSZ JELENTKEZNI KALANDJAINKRA?

  • Utazási ajánlatunk minden részletét alaposan tanulmányozd.

  • Olvasd el az Általános Szerződési Feltételeinket.