Szafari a baby-boom idején - Tanzánia1. nap: ÉRKEZÉS – NAGY ENDRE HÁZA – CHAGGA TÖRZS – KÁVÉTERMESZTÉS 
Érkezés a Kilimanjaro repülőterére, ahol Penda már vár Bennünket, dzsipünkbe pattanunk és irány a vulkanikus eredetű Meru-hegy lábánál, gyönyörű környezetben fekvő Nagy Endre háza. 
A szafari szállót és vadrezervátumot Dr. Nagy Endre, a neves magyar származású Afrika-vadász – egyben a Balatonedericsen működő Afrikai Múzeum létrehozója – alapította 1959-ben. Az Usza folyó partján lévő szállóhoz tartozó vadrezervátum bivalyoknak, a cerkóffélék közé tartozó kolobusz majmoknak, struccoknak és más különleges madaraknak ad otthont. 
Elfoglaljuk szobáinkat, kicsit megpihenünk, megebédelünk és irány a Kilimanjaro ahol megcsodálunk egy vízesést és megismerkedhetünk a kávétermesztés és feldolgozás rejtelmeivel és a chagga törzs mindennapi életével.
(szállás: lodge, Usa River, ellátás: piknik ebéd és vacsora)

2. nap: TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK 
Megreggelizünk majd útra kelünk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2-3 óra utazás). Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. Egyediségét még inkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Vadállatok sokasága, jó szerencsével láthatunk: zebrát, zsiráfot, bivalyt, antilopot, elefántot és rengeteg madárfajt. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése. Egészen közelről, a dzsipünkből láthatjuk az elefánt teheneket és borjaikat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll autónk előtt és a szemébe nézhetsz egy óriásnak, az az érzés egy életre emlékeidbe vésődik. 
(szállás: sátor, Manyara régió, ellátás: piknik ebéd és vacsora)

3. nap: SERENGETI – VADLES
Korai reggeli, majd útrakelünk a világ egyik legszebb természeti területének választott a Serengeti Nemzeti Park északi részébe. Hosszú, de látnivalókban gazdag nap vár ránk.  
Útközben egy fotómegállót teszünk a Ngorongoro kráter pereménél, ahol garantáltan eláll a lélegzetünk. A látvány feledhetetlen pillanat, örökre beég a retinánkba. 
Ahogy haladunk egyre mélyebben a parkban, megértjük, hogy miért is ezt a nevet viseli a park. A maszáj nyelvben a serengeti jelentése, végtelen föld. A park területe közel 18.000 km2, és ameddig csak ellátsz, végtelenbe nyúló síkvidéki, dimbes-dombos füves szavanna borítja. Ezt a látványt elképzelni sem lehet, amíg nem látod.
Piknik ebédünket a vadonban, az erre kijelölt helyen fogjuk elkölteni, majd első vadlesünkre indulunk az egyedülálló vadgazdagságáról híres parkba. 
Gyönyörködhetünk elefánt csordákban, zebrákban, antilopokban, akácia fákat legelésző zsiráfokban, láthatunk prédára váró oroszlánokat, gepárdokat, leopárdokat, hiénákat, valamint kisebb állatokat, mint a rókák, mongúzok, sakálok, majmok, páviánok, afrikai mezei nyulak és több mint 500 féle madárfaj.
Táborunkat tempónktól függően kora este, naplementére érjük el.
(szállás: komfort sátor, Serengeti Heritage Camp, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

4. nap: SERENGETI – VADLES – BABY-BOOM
Egész napos vadlesre indulunk. Napunkat érdemes minél korábban kezdeni, hogy minél több állatot láthassunk. Az állatok a napfelkelte előtt a legaktívabbak, hiszen, ahogy kúszik fel a hőmérő higanyszála, úgy bújnak el a növények, fák és a kopjek (sziklák) árnyékába. 
Amitől igazán különleges lesz a mai napunk, hogy február-március időszak a baby-boom. Gnúk és zebrák millió kelnek útra a Serengeti Nemzeti Park északi szavannáiról és térnek vissza a déli mezőkre, hogy életet adjanak kicsinyeiknek. Szó szerint borjak ezrei születnek naponta. Testközelből látni egy kis új élet kezdetét, ahogy a csorda védelmezően körbeveszi a tehenet és borját, látni az esetlen kis csöppségek első próbálkozásait, majd pár perc múlva már futnak, felemelő és egyedülálló élmény. A látványtól elolvad a szívünk! De van egy árnyoldala is... Ezek a sebezhető kis lények életük első pillanatától kezdve a ragadozó nagymacskák radarjába kerülnek, akiknek valóságos terülj terülj asztalkám a végtelen szavanna... oroszlánok és gepárdok állnak lesben... és megkezdődik a kétségbeesett küzdelem a túlélésért...
(szállás: komfort sátor, Serengeti Heritage Camp, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

5. nap: SERENGETI VADLES – NGORONGORO TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET
Korán kezdjük a napunkat és egy fél napos szafarira indulunk a Serengetiben. Megebédelünk majd útra kelünk a Ngorongoro Természetvédemi Területre (kb 3 óra utazás). Fantasztikus szállásunkat naplementére érjük el. 
(szállás: lodge, Rhino Lodge standard szoba, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

6. nap: NGORONGORO – VADLES A KRÁTERBEN 
Érdemes reggel 6 órakor indulnunk a Serengeti ökoszisztéma részét képező Ngorongoro Természetvédelmi Területen található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter mélyére, hogy olyan állatokat is megfigyelhessünk, mint az orrszarvúk. A kráter, mely egy természetes amfiteátrum egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállatsűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető. 
Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol egy fantasztikus élmények várnak ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk. 
Kedvünktől függően utazunk vissza nagyszerű hangulatú szafari táborunkba utazunk és élményeink mámorában megpihenünk. 
(szállás: lodge, standard szoba, ellátás: reggeli, piknik ebéd, és vacsora)

7. nap: ARUSHA – ISKOLA LÁTOGATÁS – ZANZIBAR
Reggel folytatjuk utunkat vissza Arusha felé és útközben megállunk egy iskolában is, ahol átadjuk a csoport adományát. Ez az út is csodálatos vidéken, eddig nem látott vulkanikus tájon halad majd keresztül. Délután érünk Arushába, a repülőtér felé vesszük az irányt, ahonnan 1 órás repülőúttal a fehérhomokos Zanzibár szigetén landolunk és következő napjainkat a fűszersziget felfedezésével töltjük.
(szállás: hotel, 3 éj, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

8. nap: ENJOY THE PARADISE 
Egész napunkat szabadon tölthetjük a fűszersziget álomszép óceánpartján.
FAKULTATÍV PROGRAM OPCIÓ: BÖRTÖNSZIGET – STONE TOWN 
Egész napos kirádulás a sziget fővárosában, Stone Town-ban. Szállásunktól kb 1-1,5 óra utazással érkezünk meg, majd csónakba szállunk és a Börtönsziget-re utazunk (kb 30 perc). A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is. 
Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket (önköltséges). Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. 
Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, sétálunk a szűk sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat rejtenek. 
(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

9. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK
Programunk keretében egy nagyon érdekes kirándulásra indulunk. Első állomásunk a Jozani trópusi erdő, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colobus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak. 
Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos. 
Majd egy hatalmas fűszerfarmra látogatunk, ahol fincsi falusi ebéddel várnak bennünket. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét... de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét. 
Délután érkezünk vissza szállásunkra. Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük, éjjel indulunk a repülőtérre és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.
(szállás: hotel, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

10. nap: HAZAUTAZÁS
Egész napunkat szabadon tölthetjük, járatunk késő éjjel indul.
(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

RÉSZVÉTELI DÍJ 5 fő együtt utazása esetén 4.100 USD/fő 

AZ UTAZÁS ÁRA TARTALMAZZA
- repülőtéri transzfereket 
- szállásokat
- Arusha: 1 éjszaka szállást dr Nagy Endre szafari szállásán, 2-3 ágyas elhelyezéssel, saját fürdőszobával
- Manyara régió: 1 éjszaka szállást, comfort fokozatú táborban, 2-3 ágyas sátorban, saját fürdőszobával
- Serengeti: 2 éjszaka szállást, comfort fokozatú táborban, 2-3 ágyas sátorban, saját fürdőszobával
- Ngorongoro: 2 éjszaka szállást egy comfort fokozatú szafari lodge-ban, 2-3 ágyas szobában, saját fürdőszobával
- A nemzeti parkok területén fekvő szállások után fizetendő állami adót
- a teljes ellátást: reggeli, piknik ebéd és vacsora
- a leírás szerinti összes PRIVÁT programot 
- a közlekedés privát szafari dzsippel (felnyitható tetővel), ablak melletti ülésen minden utasnak
 -az összes park és rezervátum belépőt 
- korlátlan ivóvíz fogyasztást
 -a helyi túra és szafarivezetők vezetők munkadíját
-a túra teljes időtartam alatt magyar nyelvű csoportkíséret biztosított
- a Tanzániai vízum árát
- a belföldi repülőjegyet Arusha-Zanzibar útvonalon

ZANZIBAR
- repülőtéri transzfereket 
- 3 éjszaka szállást a Matemwe beach-en egy 4*-os óceánparti gasztro resortban, 2-3 ágyas elhelyezéssel
az alábbi étkezéseket
- a reggelis ellátást 
- 1 falusi ebéd 
- a szállás után fizetendő infrastrukturális adót
az alábbi PRIVÁT programokat 
- Fűszerfarm látogatás + Jozani trópusi esőerdő túra + pillangó farm látogatás fél napos program 

AZ UTAZÁS ÁRA NEM TARTALMAZZA
- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek és illetékek árát
- az útlemondási biztosítást
- a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást
- a kötelező borravalók díját 
- az utazás alatt megváltozott Covid szabályok miatti felmerülő extra költségeket
- a hazautazás napján a késői kicsekkolás felárát

REPÜLŐJEGYEK, ILLETÉKEK
a Budapest-Arusha/Kilimanjaro és Zanzibar-Budapest nemzetközi repülőjegy ára illetékkel: kb ??? Ft/fő 
a repülőjegy ára a megvásárlás idejétől függ

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK, VÍZUM
magyar állampolgárok vízummal utazhatnak Tanzániába
az útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
COVID-19 beutazási szabályok
Teljes oltottság esetén NEM kell negatív PCR teszt
Oltottság nélkül rendelkezned kell egy 96 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel

BALESET- ÉS POGGYÁSZBIZTOSÍTÁS
Fontos, hogy az utazás során rendelkezz az utazás stílusához megfelelő baleset- és poggyászbiztosítással

FIZETÉSI FELTÉTELEK
Dinamikus csomag: Az Utazás ára a Részvételi díj -ból + a Helyszínen fizetendő költség (Local Payment) -ből tevődik össze.

RÉSZVÉTELI DÍJ 
Előleg: 1.400 USD, a jelentkezést követő 7 napon belül fizetendő banki átutalással
Hátralék: 2.100 USD, az utazás megkezdése előtt legkésőbb 35. Napigfiztenedő, banki átutalással 
Local Payment: 600 USD, készpénzben fizetendő, érkezéskor a túravezetőnek

REPÜLŐJEGY
Amikor a repülőjegyet befoglaljuk pár napon belül fizetendő (egyéni döntés, hogy mikor, de fontos, hogy a repülőjegyek ára változhat)

ÚTLEMONDÁSI FELTÉTELEK
Amennyiben az Utas az utazástól eláll az alábbi mértékű költségeket kell megfizetnie az Utazásszervező részére:
Az utazás megkezdéséhez képest 
35. napon túli útlemondás térítésmentes 
a 15-34. napok közt a teljes díj 50%-a,
14 napon belül illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a teljes díj 100%-a.
Egészségügyi okok miatt történő meghiúsulás (ide tartozik az indulás előtti pozitív PCR teszt is) esetén az útlemondási biztosítás fedezi a meg nem térülő költségeket a biztosítási csomagban részletezett feltételekkel.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

SZERVEZÉS
az utazás megszervezése helyi partner irodák közreműködésével zajlik
a szafari teljes időtartama alatt jól képzett, angolul beszélő helyi idegenvezető és egy magyar csoportkísérő áll rendelkezésedre

SZÁLLÁSOK, ELLÁTÁS
Tanzania szafari alatt comfort fokozatú táborokban/lodge-okban töltjük az éjszakákat. A sátrak, szobák nagyon jól felszereltek, saját fürdőszobával.
ellátás: a leírás szerint teljes ellátást biztosítunk
a programon felüli további étkezések önköltségesek

INDULÁS ÉS ÉRKEZÉS
Minden utazásunk programja az adott országban kezdődik és ér véget, melybe nem tartozik bele a nemzetközi repülés menetideje. 

KÖTELEZŐ ÉS JAVASOLT OLTÁSOK, AJÁNLOTT GYÓGYSZEREK
Tanzániába utazáshoz nincs kötelező (nemzetközi oltási igazolvánnyal igazoltan) oltás
Az alábbi oltásokat erősen javasoljuk: hepatitis A, Hepatitis B, tetanus, sárgaláz, tífusz
Csomagodban alapvető gyógyszerek szerepeljenek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
Ne feled a szúnyogriasztó sprayt és naptejet!

VALUTA, KÖLTŐPÉNZ
Tanzánia hivatalos pénzeszköze a Tanzániai Shilling, melyet bankban tudtok váltani. 
Javasolt külföldi valuta: az amerikai dollár (USD) az egész országban elfogadott fizetőeszköz, de érdemes helyi pénzeszközt váltani.
Mennyi költőpénzzel számolj? 
A szafari programunk a teljes ellátást tartalmazza, így csak szuvenírre, borravalóra költött összeggel kalkulálj. 
A fakultatív programokra és ajándékokra szánt összeg tőled függ. 

LOCAL PAYMENT
Utazásaink részvételi díja tartalmaz egy kisebb mértékű, készpénzben fizetendő, ún. Local Payment összeget, melyet nem előre kell kifizetned, hanem a célországba érkezéskor adsz oda a túravezetőnek.
Utazásaink alatt vannak olyan tételek (pl. belépőjegyek) amelyeket csak készpénzben tudunk megvásárolni, így ezeket a Local Payment összegéből fedezzük.  
Fontosnak tartjuk, hogy programjainkkal támogassuk a helyi közösségeket, azaz szem előtt tartjuk, hogy bizonyos programjank árát valóban ők kapják meg.  

HOGYAN TUDSZ JELENTKEZNI KALANDJAINKRA?
Utazási ajánlatunk minden részletét alaposan tanulmányozd.
Olvasd el az Általános Szerződési Feltételeinket.